Полезни съвети

Оцветяване на стените в жилището

Цветовете ни заобикалят отвсякъде и имат огромно значение за атмосферата и обстановката, които се стремим да създадем около себе си. Те не са просто неутрален фон, защото и работоспособността ни, и настроението ни се влияят от тях. Гамата на червените тонове стимулира активността. Сините и пастелните предразполагат към почивка и отпускане на нервната система. Зеленото успокоява. Нюансите на жълтото се отразяват благоприятно на отношенията между приятели и гости, стимулират разговорите и храносмилането. И затова е добре синьото и зеленото да преобладават в помещения, предназначени за отмора, а жълтото и оранжевото – в холове, дневни и трапезарии.

Когато избираме цветовете за стаите, трябва да се съобразяваме с изложението и осветеността им. За стаите с южно изложение подходящи са сини, зелени или бледо лилави тонове, които смегчават силната светлина. Ако стаята е северна, източна или гледа към недобре осветен двор, трябва да изберете сред топлите цветове – червени, оранжеви, жълти и сродните на бялото. В помещения със западно изложение могат да се използват цветовете от южната стая, като се внесе топъл нюанс.

Съчетаването на цветовете понякога не е лесна работа и затова мнозина, притеснявайки се да не сбъркат, предпочитат да не рискуват. Те се придържат към един цвят, което често води еднообразие и монотонност. А това може да се избегне, ако се знае, че червеното се съчетава добре с ярко жълтото, бяло, сивкаво (мръсно бяло), а също така и с виолетовото. На жълтото подхождат червено, оранжево, кафяво, морско синьо, виолетово. Синьото хармонира с бялото, някои нюанси на зеленото, с червеното, сивото, кафявото, жълтото и различни нюанси на оранжевото. Зеленото се съчетава със синьо, морско синьо и червено, а бялото – с всички цветове, то ги подчертава. Когато е леко загатнато, черното засилва блясъка на цветовете, кара ги да изпъкват.

Как да съчетаем цветовете на стените и на дървените мебели в дома?

Дървото внася много топлина и уют в интериора, но трябва да се има предвид, че различните видове дървен материал за изработка на мебели имат своите предпочитания към определени цветове.

Махагоновото дърво се съчетава най-добре с жълто, сиво, синкаво-сиво, зелено. Дъбът се допълва добре с бяло, кафяво, червено и зелено. Светъл ясен – изисква червено, зелено, тъмно синьо – те засилват блясъка му. Плодовите дървета, като круша и дива череша, хармонират най-добре със сивите тонове, бежовото, бялото, синапово-лилавото, нежно зеленото. Ако мебелите са с орнамент, подходящи са пастелните нюанси на цветовете.

Цветово съчетаване на стени, пердета, завеси и картини в жилището

Стените и пердетата трябва да бъдат в пълна хармония и небива да се използват коренно различни десени. Ако стените са с десениран тапет, то пердетата е добре да са едноцветни – в един от тоновете. Ако решите стените и пердетата да са в един десен, тогава е добре подът и мебелите да са в общ цвят. Когато стените са едноцветни, пердетата могат да бъдат в хармониращ с тях десен. Завесите трябва да са дюс или с едва забележими шарки, щом пердетата са с дантели или орнаменти.

Когато избирате тапети за стая с неголеми размери, е добре да потърсите едноцветни или такива с дребен рисунък, панорамните тапети са неподходящи.

Помислете и за картините, защото те изпъкват единствено на фона на едноцветни тапети (това е задължително, особено ако са повече). Това правило може да бъде нарушено, ако картината е само една, но тогава тя трябва да бъде монтирана на равен фон. Живописните платна и акварелите, неоградени с поле (или когато то е много светло), изискват тъмни тапети – само така ще могат да сияят в целия си блясък. И обратно – гравюри, графики, репродукции (черно-бели), особено ако са с пищни дървени рамки в ренесанстов стил, изискват много светли тапети.

По превод от чуждия печат